Om oss

TEAMET

       Historien bakom

 Björkas Nytt och Bytt

Drömmen att ha en egen butik kom till mig, Hannah, redan 2005 - sen gick jag länge och drömde...
Jag kände starkt att vi måste börja återbruka varor, istället för att konsumera nytt. Det var verkligen dags att satsa mer på hållbarhet och omtanke om vår jord! Min första plan var att bli franchisetagare i butikskedjan Busfrö, som fanns i Västervik. De tyckte att Eksjö var en för liten ort.

Jag började därför under hösten 2014 att bygga upp min egna verksamhet i en outnyttjad ekonomibyggnad hemma på gården. Efter att ha tömt, rengjort och renoverat öppnade jag upp butiken 12/9 2015, yey!
Vintern 2016 tog min sambo Richard över ägarskapet av administrativa skäl, men jag jobbar kvar som arbetsledare och administratör.


Från att ha jobbat ensam i butiken har vi nu nio medarbetare! Varje dag när butiken öppnar är det kö utanför dörren!

Hemligheten bakom framgångarna är flera. Den ena är ett fint inflöde av varor från inlämnare, varje månad plockas inte mindre än cirka 5000 nya artiklar upp i butiken. 
- Vi får in ännu mer, men sållar ut godbitarna och plockar fram det vi tror på. Resten skänker vi bland annat till Returbutiken och Human Bridge.


Beröm för ordning
Jag och mina kollegor upplever att intresset för cirkulär konsumtion ökar mer och mer.
- Det är jättekul att så många är positiva och vi får dagligen höra att vi har en så fin affär och får beröm för vilken fin ordning det är hos oss. Att det är lätt att hitta det man behöver underlättar enormt för kunden. Vi säljer bäst barnkläder, damtoppar, leksaker och inredning.


Att handla second hand är ett av de enklaste och mest effektiva sätten att bidra till minskad miljöpåverkan. Mina bästa tips för den som vill handla second hand är:
- Kolla i många butiker, hitta guldkornen och köp saker som förstärker din personliga stil. 


- Jag lever min dröm. Det här har blivit långt bättre än jag vågade hoppas. Vi är ett fantastiskt gäng och vårt jobb känns meningsfullt. Planerna för butiken är att fortsätta förfina inredningen med fler hyllor och stänger så vi får mer plats åt allt fint vi får in.


Varmt Välkomna till vår butik!

Hannah Björklund, grundare till Björkas Nytt och Bytt

Richard Karlsson, ägare sedan 12/2016

Vi sammarbetar med

Återbruks-containern


På Eksjö återvinningscentral finns en återbruksstation där man kan lämna saker som kan säljas i second hand-butiker.


Där lämnar man hela, användbara saker och möbler som hämtas av oss, Retrobutiken, Erikshjälpen, Röda korset och Retur-Butiken.


unsplash